(Foto: Stewen Brever © 2011. Krea Komunaĵo BY-SA-2.0)
Hvad er esperanto?
(Foto: Makedonia © 2007. Krea Komunaĵo BY-SA-3.0)
Esperanto er et internationalt sprog, som har til formål at virke som et lingua franca, dvs. som en tilføjelse til eksisterende sprog. Personer fra forskellige folkeslag, forskellige sprog og forskellige kulturelle baggrunde kan nemt kommunikere sammen på esperanto. En af fordelene ved esperanto sammenlignet med andre sprog, der også fungerer som et lingua franca, er, at esperanto bygger på et neutralt og ligeværdigt grundlag.
Sproget esperanto blev skabt af den polske øjenlæge Ludwik L. Zamenhof i 1887 i et forsøg på at forsimple international kommunikation. Sproget har en meget simpel struktur, som gør ellers komplicerede koncepter nemme at viderekommunikere. Alle ord er enten konstruerede af eksisterende ord, sådan at man kan forstå meningen af ordet uden nogensinde at have set det før, bare man kender det andet ord, eller så bruger det ord, som er brugt i mange af verdens forskellige sprog, sådan at så mange forskellige mennesker som muligt kan forstå det.
Af samme årsag kan man lære esperanto og blive flydende i det på, i gennemsnit, blot 150 timer. Dette betyder dog ikke at esperanto er et forsimplet sprog, som ikke kan anvendes til komplicerede konstruktioner som poesi og lyrik; der findes utroligt mange originale værker på esperanto. Sproget er også yderst velegnet til oversættelse, da man kan bibeholde mange af originalsprogets finesser og formuleringer uden at gå på kompromis med forståelsen.
Esperanto hjælper også med den generelle sprogforståelse, hvilket betyder at esperanto-talende har nemmere ved senere at lære andre sprog, da man gennem sprogets regulære og logiske opbygning opnår en højere grad af forståelse for opbygningen af sprog generelt.
Det er svært at sige, hvor mange mennesker, der kan esperanto, men mange anslår, at der er cirka 2 millioner på verdensplan.
Du kan læse mere om esperanto her, og om Zamenhof her.
Hvad laver DEJO?
DEJO (Dana Esperantista Junulara Organizo) er den danske ungdomsforening for esperanto. Vi hører til under vores moderforening DEA (Dana Esperanto-Asocio), som er ansvarlig for esperanto i Danmark for alle aldre. DEJO beskæftiger sig kun med udspredelsen af esperanto blandt danskere under 35 år.
Både DEJO og DEA hører til under to internationale organisationer, som har foreninger i næsten alle verdens lande, henholdsvis TEJO (Tutmonda Esperantista Junulara Organizo) og UEA (Universala Esperanto-Asocio).
DEJOs mål er at tilbyde kurser i esperanto til personer under 35, og at virke som samlested for den esperanto-talende ungdom i Danmark.
Du kan læse mere om DEJOs struktur her og DEJOs vedtægter her.
Hvordan kan jeg lære esperanto?
DEA organiserer i samarbejde med DEJO fysiske kurser i esperanto, når der er efterspørgsel efter det. Hvert år foregår der et kursus under Roskilde Festival, hvor mange unge esperanto-talende danskere, såvel som udlændinge, mødes og tilbringer festivalen sammen. Du kan læse mere om det initiativ her.
Der findes også selvlæringsbøger som f.eks. Esperanto—Den direkte metode af Stano Marček og Arne-Casper Mortensen, som kan købes igennem DEA. Kontakt os endelig, hvis du er interesseret i kurser eller bøger; så sætter vi dig i kontakt med de rigtige!
Du kan også selv bestille bøger online gennem UEAs libroservo, men det er ofte billigere at bestille gennem os, da vi sender fra København og ikke fra Rotterdam.
Derudover findes der også diverse forskellige online kurser:
Duolingo
© duolingo.com
Duolingo er en gratis, online platform til at lære sprog, der bygger på erfaringspædagogik. Man kan lære esperanto på duolingo fra engelsk, spansk og portugisisk.
Lærebog for unge
Moderne esperanto for begyndere er en dansk lærebog til esperanto, der er målrettet unge. Bogen kigger på esperanto fra et moderne synspunkt og introducerer læseren til sproget og bevægelsen bag det. Læs mere om bogen her.
Andre
Lernu er en gratis, online platform dedikeret til at lære esperanto. Der findes kurser på mange forskellige sprog—også på dansk.
Mia Nordentoft har oversat en online-version af Zagreb-metoden til dansk. Med det kursus kan man lære esperanto i 12 simple lektioner. Prøv det her.
Eckhard Bick har i samarbejde med DEA skabt vortaro.dk, som er en gratis online dansk-esperanto-dansk ordbog. Ordbogen kan også købes i en fysisk udgave gennem DEA.
Der findes også mange andre muligheder for at lære esperanto online. Jonas Dalmose har kompileret en liste over mange af dem på sin hjemmeside.
Hvorfor bør jeg blive medlem?
Som medlem af DEJO har du en masse fordele, nogle af hvilke er nævnt på tilmeldingssiden. Du kan få indflydelse på esperanto-bevægelsens aktiviteter i Danmark, både i ungdomsafdelingen og gennem vores moderorganisation, DEA. Du kan også finde samtalepartnere, der hjælper dig med at videreudvikle dine sproglige kompetencer, og som kan føre til nye venskaber!
Så hvis du interesserer dig for esperanto og er under 35 år bør du blive medlem af DEJO i dag!
Hvordan kan jeg bruge esperanto?
Der findes mange muligheder for at anvende esperanto, både i hverdagen og til specielle begivenheder.
- Der er rigtigt mange esperantister på Twitter. Mange af dem kan findes under hashtagget #Esperanto.
- Med appen Amikumu kan du finde andre esperantister nær dig!
- Der findes en chat for dansktalende esperantister på Telegram, som bruges af mange medlemmer af DEJO. Find flere esperanto-relaterede chats på telegramo.org.
- Der findes mange YouTubere, der taler på esperanto. En af de mere kendte er Evildea.
- Der findes mange podcasts og radiostationer på esperanto. Her er der en oversigt over nogle af dem.
- Der er mange bøger på esperanto. Her er nogle forslag.
- Der findes aviser på esperanto. De to mest kendte er nok Libera Folio og El Popola Ĉinio.
- Hvert år afholder UEA og TEJO deres internationale kongresser UK (Universala Kongreso) og IJK (Internacia Junulara Kongreso), hvor der er kurser i esperanto, og hvor man kan møde andre esperantister fra hele verden.
- Der findes en version af Wikipedia på esperanto.